Andre Vanbruaene s-a nascut la 4 aprilie 1910 si a inceput sa se ocupe de porumbei in anul 1924, la varsta de 14 ani. La 16 ani, unchiul sau Jeroom Vanbruaene l-a sfatuit pe Andre sa zboare cu pasarile sale la viteza, unde acesta a obtinut un succes peste noapte. Asa de mare, ca in urmatorii 5 ani Andre a inceput sa zboare cu porumbeii la cursele pe distante medii.
Intre anii 1931-1939 Andre Vanbruaene s-a specializat in cursele de pana la Angouleme, care reprezentau la acea vreme cele mai prestigioase concursuri pe care orice crescator isi dorea sa le castige. Acum acest concurs ravnit de toti este cel de la Barcelona. In anul 1939, Andre Vanbruaene a castigat primul sau premiu national de la Angouleme cu `Old Stier`, iar unul dintre premii a fost `Roasting oxen`.
Anii de dinainte de razboi au fost anii in care crescatoria lui s-a bazat pe sangele lui `Oude Bull`. Andre a pastrat foarte putini porumbei in timpul razboiului, dar cu toate acestea a fost capabil sa mentina valoarea susei sale pana in anul 1947. La varsta de 15 ani, `Olde Bull` l-a dat pe faimosul `Chestnut eyed Chequer`, dar cunoscut sub numele de `Young Bull`, care cu siguranta ar trebui sa fie considerat porumbelul cel mai bun din lume care s-a cunoscut si vazut pana atunci. Unii crescatori il stiu sub numele de `Old Stier`, altii de `Young Bull`, dar cel mai usor de identificat este dupa seria inelului.
Ca multi alti belgieni, Andre repeta numele date porumbeilor sai. Multi crescatori care au avut pasari de la Andre dupa razboi au observat ca pedigreele porumbeilor sai erau scrise in limba franceza, cu toate ca el se trage din Flandra. Localitatea sa de bastina, Lauwe, este foarte aproape de granita cu Franta. Apoi, dupa razboi era chiar la moda sa scri in franceza. In prezent Andre scrie in flamanda veche, pe care multi englezi o considera o limba dificila.
Dar iata ca plecand de la campionul de sprint care era intre anii 1927-1931, Andre Vanbruaene a ajuns fondatorul susei nr. 1 din lume prin intermediul unui nepot de-al lui `Napoleon`, solzatul `Old Bull`. `Napoleon` avea in el sangele vechi al susei Commines, via Jeroom Vanbruaene. Este interesant de observat ca in ultimii ani, porumbeii lui Andre sunt mai mult albastri.
De la razboi incoace, putini porumbei au fost introdusi de Andre in crescatoria sa. Cu exceptia celor putini de pe plan local, alte infuzii au fost realizate cu porumbei de la: fratii Devriendt din Moere, fratii De Baere, Daniel Labeeuw din Bissegem, profesorul Van Grimbergan din Ghent, Joseph Huysentruyt din Deerlijk si Albert Bennett din Church Stretton - Anglia. In esenta, acelasi sange de sprint al porumbeilor care zburau Angloueme a fost pastrat. Atat `Young Bull` (`Jonge Stier`) cat si `Tarzan` au fost porumbei foarte buni care au castigat concursurile chiar in ziua lansarii. Incepand cu anul 1960 a inceput `Era Barcelona` a lui Andre Vanbruaene.
Crescatoria
Cursa internationala de la Barcelona din anul 1984 a fost castigata de catre Andre Vanbruaene cu un mascul de 5 ani, pe nume `Barcelona II`. Pentru a fi si mai precisi, aceasta a fost victoria dintr-un `hat-trick` de succese obtinut de Andre la cursele de la Barcelona intre anii 1983 si 1985. Trebuie spus ca toti castigatorii curselor de la Barcelona dintre acesti ani 1983-1985 aveau in ei 50% sange Vanbruaene.
Tatal lui `Barcelona II` si tatal lui `Barcelona`, adica castigatorul lui Joseph si Philip Vervische din Kortrjik erau frati buni si cunoscuti sub numele de `Late Elektrick` si `Jonge Elektrick` pentru ca amandoi au fost reprodusi in anul 1975 din `Elektrick`, un fiu al lui `Barcelona I` atunci cand a fost imperecheat cu `Sproete`, fiica lui `Baroness` si `Barcelona Van Grimbergen`, castigatorul din anul 1964 al Internationalelor de la Barcelona (si locul 2 la Barcelona in 1962). `Barcelona I` a fost reprodus in anul 1961 si vandut in Japonia la finalul sezonului 1967. Andre Vanbruaene a regretat ulterior aceasta vanzare si de aceea a si refuzat sa-l mai vanda pe `Barcelona II`. Andre Vanbruaene a avut multe oferte si foarte tentante pentru acest porumbel, cea mai mare fiind in valoare de 55.000 lire sterline de la Statiunea Louella. Aceasta suma era un record mondial in materie la vremea respectiva, dar in final Andre a refuzat, preferand sa opreasca porumbelul.
Andre declara ca zborurile sunt foarte importante, dar mult mai importanta este valoarea lotului de reproductie. La Andre, inainte de a fi introdusi la reproductie, toti masculii trebuie sa fie zburati, cu rezultate bune, de 4-5 ori de la Barcelona. Chiar si pasarile mai noi pe care Andre le introduce la reproductie trebuie sa fi zburat de cel putin 2 ori Barcelona, in primii lor 4-5 ani de viata. Masculi precum `Navo` si `Michael` crescuti de catre A. H. Bennett trebuie sa zboare foarte bine inainte de a fi trecuti la reproductie.
In marea lor majoritate, porumbeii lui Andre Vanbruaene sunt albastri sau albastri cu pene albe si doar ocazional solzati. Rareori el creste porumbei cu mult alb. In cariera sa Andre a vandut multi porumbei in Anglia, dar din pacate, englezii nu prea se dau in vant dupa albastrii cu pene albe.
Adesea Andre Vanbruaene este intrebat daca in mod intentionat consangvinizeaza porumbeii. Raspunsul este nu, nu o face deliberat, ci doar imperecheaza pe cei mai buni masculi cu fiice ale celor mai buni masculi. Oricum, nu-l intereseaza foarte mult acest lucru pentru ca nu este rezultatul unui plan deliberat. El imperecheaza fiice ale unui mascul care a zburat foarte bine la Barcelona in trecut, cu un mascul care zboara bine de la Barcelona in acest moment, iar imperecherea se opreste aici.
Anumiti crescatori s-ar putea gandi sa nu scoata dintr-un anume porumbel doar pentru ca este fiu din `Barcelona` si trebuie oprit la reproductie. In opinia lui Andre Vanbruaene performanta oricarui mascul de reproductie nu poate fi judecata decat dupa abilitatea sa de zbor. Dupa el, cei mai buni masculi sunt cei zburati. Teoretic acestia pot purta in ei gene foarte bune si atunci este foarte posibil ca acestia sa le si transmita. Este un test de performanta care cere timp, dar merita incercat. Iar dupa ce isi dovedeste calitati de bun zburator, un mascul poate ramane la reproductie timp de 10 ani. Intotdeauna Andre Vanbruaene a declarat ca inaintea zborului el pune pe primul loc reproductia.
Articolul prezentat mai sus este scris inainte de anul 1999, iar Andre Vanbruaene a decedat intre timp, pe data de 8 martie 1999.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.